Materiel och reklamartiklar att använda vid Debianarrangemang
Denna sida innehåller en lista över de olika former av reklammateriel folk som organiserar en Debianmonter kan använda (så att de inte behöver göra om allt från början):
- Affischer
- Flygblad och broschyrer
- Demosystem
- Klistermärken
- Folieklistermärken
- Debianvisitkort för utvecklare
- Stordia
- T-tröjor
- Cd-rom
- Andra källor
- Tack
Affischer
Affischer klär verkligen upp din monter rätt så bra, så du bör ta dig tid att trycka några av dem. Om du dessutom vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder kan de användas flera gånger vid olika evenemang. Om du inte vill behålla dem kan de alltid ges bort vid ett BOF-möte (Birds of a Feather).
Arti Kumria formgav följande affischer för LinuxExpo Australia som hölls mars 2000 i Sydney:
- poster1.pdf [182 kByte]
- poster1.ps.gz [16.3 Mbyte]
- poster2.pdf [175 kByte]
- poster2.ps.gz [16.3 Mbyte]
Förhandsvisnings-PDF:erna visar på ett bra sätt hur affischerna ser ut, förutom att Debianvirveln är rosa istället för röd. Den ser bra ut i tryck (men se till att få testtryck).
Affischerna ovan släpps som allmängods. Om du önskar få tag i de originaldata som användes för att tillverka dem, kontakta Anand Kumria.
För evenemang i Tyskland har Joey några affischer han kan skicka till dig via post, men endast till utlån, och endast för Debianmontrar vid mässor.
För USA har Don Armstrong en uppsättning webbannonser.
Thimo Neubauer tillhandahåller även en världskarta med koordinater för Debianutvecklare.
Alexis Younes från 73lab.com har också skapat ett par fina affischer. De fanns tillgängliga på hans webbplats [hämtningslänken otillgänglig 20200829]. Det finns ett par tryckta affischer i Tyskland, fråga på sändlistan debian-events-eu list.
Flygblad och broschyrer
Folk gillar saker som delas ut i montrar, och även om du inte kan dela ut dyrare saker (se nedan) kan du alltid tillhandahålla flygblad. Flygblad kan besvara många frågor om Debian, kan locka folk att bidra och, eftersom de är gjorda av papper, kan folk anteckna på dem! När allt kommer omkring är de rätt användbara.
Källkod för ett flerspråkigt flygblad, tillsammans med instruktioner för hur du gör för att trycka det, finns att hämta på Debians sida för flygblad.
För broschyrer finns det AbiWord-filer tillgängliga på både engelska och spanska som lätt kan översättas även till andra språk.
För evenemang i Europa underhåller Michael Meskens en tryckt version av tvåspråkiga (engelska och tyska) broschyrer som gjorts av folk från Debian som förberedelse inför LinuxTag 2002. Även om ditt evenemang äger rum i ett land där inget av ovanstående språk är modersmål kan de troligen hjälpa folk att förstå Debianprojektet, och du kan alltid översätta dem till ditt eget språk. Dessa tryckta broschyrer kan fås från Michael Meskes.
Demosystem
Det är naturligtvis oftast en bra idé att sätta upp ett system som kör Debian för att demonstrera vad operativsystemet Debian kan göra och hur man använder det. För att installera ett system räcker det att du har en tillgänglig maskin och installerar Debian på den.
Om systemet inte kan bemannas bör du sätta upp ett snyggt demo.
Det finns flera demor i Debianarkivet, Mesa- och OpenGL-demor kan vara
fina.
En skärmsläckare som visar namnen på Debianutvecklare kan enkelt skapas
genom att generera en textfil med alla medlemmar i projektet med:
grep-available -n -s Maintainer '' | sort -u och sedan använda
skärmsläckaren FlipText
, Fontglide
, Noseguy
,
Phosphor
eller Starwars
.
Alternativt kan du låta besökarna köra en webbläsare på ett Debianskrivbord.
Du kan även sätta upp ett BabelBox-demo, vilket är något mer komplext, men mer imponerande. Babelbox-demon, utvecklat av Christian Perrier, är ett system som använder Debian-installationsprogrammets stöd för automatisering för att automatiskt installera Debian på ett system och (om man vill) använder alla de olika språk installationsprogrammet har översatts till, med ett åt gången. Se wikisidan för alla detaljer om hur systemet måste ställas in (du måste ha två separata maskiner).
Om det finns ett behov av hårdvara så kan vi skicka Debianevenemangslådan till dig.
Klistermärken
Klistermärken är en av de saker folk tycker mest om. Debianklistermärken är rätt praktiska eftersom de kan användas för att sätta ditt ditt föredragna OS-bild på bärbara datorer, monitorer eller servrar (Obs: klistermärken med genomskinlig bakgrund är mycket tuffare än de med vit bakgrund).
Du kan använda bägge logotyperna (enligt de villkor som anges) eller någon av de redan tillgängliga klistermärkena. I underkatalogen pages finner du källkoden för att skapa en sida full med logotyper, vilken kan vara användbar för att skriva ut på självhäftande papper på en vanlig (färg)skrivare.
Dessutom har Free Software Foundation några tuffa klistermärken med texten GNU protected (”GNU-skyddad”), GNU & Linux – the dynamic duo (”GNU & Linux – den dynamiska duon) samt GNU/Linux inside (”GNU/Linux inuti) som ingen bör missa.
Folieklistermärken
Klistermärken är utmärkta att använda i en monter. Men de flesta skrivs bara ut och förstörs ofta av solljus, vatten eller smuts. Ett foliemärke består av en limmad folie som formklipps i en skärmaskin, en speciell sorts plotter, och det finns därför ingen vit, genomskinlig eller annan bakgrund alls – bara folien. De passar därför utmärkt till att sätta på bärbara datorer, bilar, publika datorer i montern, själva montern eller någon annanstans.
En annan fördel är den varierande skalan. Möjliga storlekar varierar vanligtvis från omkring 3 cm upp till 1.20 m beroende på skärmaskinens storlek.
Foliemärken kan användas för att göra montern snyggare; mindre märken kan också ges som gåvor till besökare, etc.
Dessa märken är billiga att producera, men deras kontantvärde är högt, så de är bra att sälja eller ge bort för donationer.
Flera olika Linux-konferenser och -mässor, inklusive Debconf, har visat att besökare gillar foliemärken väldigt mycket och är villiga att donera.
Du kan hitta ytterligare information, exempel och filer bland övriga klistermärken. Exempelvis kan du skriva en enda sida med flera olika märken på folie. För detta kan du använda ensidesutskriften.
Debianvisitkort för utvecklare
Eftersom personer (utvecklare eller inte) som använder en stor del av sin tid på från sin egen fritid är det trevligt att kunna ge dem en gåva. Ett Debianvisitkort är tuffa och ingjuter någon sorts stolthet hos sina ägare!
Dessutom kan de som organiserar evenemang och montrar och som kommer i kontakt med andra projektledare och -samordnare under sociala evenemang utväxla visitkort. Att dela ut visitkort med Debianlogotypen bidrar positivt till Debians omdöme och är användbart för att tillhandahålla viktig information du normalt måste krafsa ner på ett papper (såsom e-postadress, ditt OpenPGP-fingeravtryck...).
Det finns en prototyp för visitkort som du kan använda. Det är enkelt att skräddarsy den då allt du behöver göra är att redigera card.tex-filen, fylla i dina personliga data och sedan bara köra latex card.tex. Se resultatet.
Stordia
Om du i all hast måste hålla ett föredrag om ”Vad är Debianprojektet?” behöver du inte oroa dig. Du kan hämta stordiabilder eller titta i källkoden för idéer. Du kan även ta en titt på förteckningen över föredrag som hållts av olika personer och som handlar om Debian eller olika aspekter av projektet. Joey har även skapat ett generellt ramverk för Debianrelaterade föredrag som du kan basera ditt föredrag på om du vill.
Dessutom finns det några trevliga bakgrundsbilder du kan använda för att förbättra dina stordiabilder, till exempel den här snygga gelé-Debianlogotypen gjord av Patrick McFarland. Om du känner till fler lämpliga bilder, berätta om dem för oss.
T-tröjor
T-tröjor är ganska dyra att tillverka, men är bra gåvor till de som hjälper till i en monter eller organiserar evenemanget (om de verkligen är hjälpsamma). Du kan titta på några bilder som används för t-tröjor.
Om du vill konvertera din monter till en merchandiseförsäljande företagsamhet kan du (om evenemanget tillåter det) försöka sälja T-tröjor. Det finns ett antal affärer på merchandise-sidan med vilka du kan samarbeta. Om du behöver fler idéer kan du fråga på de relevanta evenemangssändlistorna eller, om det inte är givande, på events@debian.org.
Cd-rom
Om du köper tomma cd för att kunna dela ut cd-rom kan det var en idé att använda lite mer pengar och få dem att se lite bättre ut än blanka cd-rom-skivor (använd grafik för detta). Den huvudsakliga källan för information om Debian på cd-rom är Debians cd-sidor, vilka i detalj beskriver hur du gör för att hämta dem. Se till att göra allt som krävs för att följa licenserna i de programvaror som medföljer.
Andra källor
En bra källa till idéer och bilder att använda för Debianreklamartiklar är http://gnuart.onshore.com/.
Annat utskrivbart reklammaterial så som Referenskortet
eller
Debians fuskkub
finns tillgänglig på
wikisidan för utskrivbart reklammaterial.
Obs: Några av källorna (såsom flygbladen, broschyrerna och stordiabilderna) kan ha föråldrats sedan de framställdes. Om du använder dem för ett nytt evenemang bör du kontrollera att informationen är à jour och uppdatera dem om nödvändigt. Om du gör det, sänd gärna in ändringarna som en felrapport mot debian-www eller genom att sända ett brev till events@debian.org.
Tack
Det materiel som beskrivs och länkas här kommer från många olika personer, vilka skall ha tack för sina bidrag, eftersom de gör andras liv enklare. Tack till
- Anand Kumria för affischerna (ursprungligen här).
- Frank Neumann för flygbladen och stordiabilderna.
- Javier Viñuales för på-en-sida-klistermärkena.
- Jason Gunthorpe för visitkorten.
- Jim Westveer bidrog med några t-tröje-varianter och cd-etiketter (ursprungligen här).
- Wichert Akkerman för flygblad och stordior.
- Bdale Garbee för flygblad och stordior.
- Thimo Neubauer för världskartan.
- Dennis Stampfer för folieklistermärkena.