6. Debian hakkında daha fazla bilgi

6.1. Ek okuma kaynakları

Bu sürüm notları ve kurulum kılavuzunun (https://www.debian.org/releases/trixie/installmanual adresinde) ötesinde, Debian hakkında daha fazla belge Debian Belgelendirme Projesi (Debian Documentation Project - DDP) tarafından sağlanmaktadır. DDP’nin amacı, Debian Referansı, Debian Yeni Bakımcılar Kılavuzu, Debian SSS ve daha birçok belgeyle Debian kullanıcıları ve geliştiricileri için yüksek kaliteli belgelendirme oluşturmaktır. Mevcut kaynakların tam listesi için Debian Belgelendirme web sitesini ve Debian Wiki’yi inceleyebilirsiniz.

Her bir paketin belgelendirmesi /usr/share/doc/paket dizinine kurulur. Bu dizin; telif hakkı bilgilerini, Debian’a özel detayları ve yukarı akış belgelendirmesini içerebilir.

6.2. Yardım alma yolları

Debian kullanıcıları için pek çok yardım, tavsiye ve destek kaynağı mevcuttur, ancak bu kaynaklara başvurmadan önce mevcut belgelendirmede araştırma yapılması önerilir. Bu bölümde, özellikle yeni Debian kullanıcılarına faydalı olabilecek bu kaynaklara kısa bir giriş sunulmaktadır.

6.2.1. E-posta listeleri

Debian kullanıcıları için en önemli e-posta listeleri, debian-user (İngilizce) ve diğer dillere yönelik debian-user-dil listeleridir. Bu listeler hakkında bilgi almak ve abone olmak için https://lists.debian.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Bir mesaj göndermeden önce lütfen arşivlerde benzer soruların yanıtlanıp yanıtlanmadığını kontrol edin ve liste görgü kurallarına uyun.

6.2.2. Internet Aktarmalı Sohbet (Internet Relay Chat - IRC)

Debian, kullanıcılarına destek ve yardım sağlamak amacıyla OFTC IRC ağı üzerinde özel bir IRC kanalı sunar. Bu kanala bağlanmak için favori IRC istemcinizden irc.debian.org adresine bağlanıp #debian kanalına katılabilirsiniz.

Lütfen kanal kurallarına uyun ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kurallar Debian Wiki sayfasında bulunmaktadır.

For more information on OFTC please visit the website.

6.3. Hata bildirimi

Debian’ı yüksek kaliteli bir işletim sistemi haline getirmek için çaba gösteriyoruz; ancak bu, sağladığımız paketlerin tamamen hatasız olduğu anlamına gelmez. Debian’ın “açık geliştirme” felsefesi doğrultusunda ve kullanıcılarımıza hizmet amacıyla, bildirilen tüm hatalarla ilgili bilgiler Hata Takip Sistemimizde (Bug Tracking System - BTS) yayımlanmaktadır. BTS’yi https://bugs.debian.org/ adresinden inceleyebilirsiniz.

Dağıtımda veya içinde yer alan paketlenmiş yazılımlarda bir hata fark ederseniz, gelecekteki sürümlerde düzeltilebilmesi için lütfen bunu bildirin. Hata bildirebilmek için geçerli bir e-posta adresinizin olması gerekir. Bu sayede hatalar izlenebilir ve gerekirse geliştiriciler ek bilgi almak üzere sizinle iletişime geçebilir.

reportbug programını kullanarak ya da doğrudan e-posta ile hata bildirimi yapabilirsiniz. Hata Takip Sistemi ve nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgiye, (doc-debian paketi kuruluysa) /usr/share/doc/debian dizininden veya çevrimiçi Hata Takip Sistemi sayfasından ulaşabilirsiniz.

6.4. Debian’a katkıda bulunma

Debian’a katkıda bulunmak için uzman olmanız gerekmez. Kullanıcı destek listelerinde kullanıcıların sorunlarına yardımcı olarak topluluğa katkı sağlayabilirsiniz. Geliştirme listelerine katılarak dağıtımın geliştirilmesiyle ilgili sorunları tespit etmek (ve çözmek) de son derece değerlidir. Debian’ın yüksek kaliteli dağıtımını sürdürebilmesi için hata bildirin ve geliştiricilerin bu hataları takip edip düzeltmelerine yardımcı olun. how-can-i-help aracı, üzerinde çalışabileceğiniz uygun hataları bulmanıza yardımcı olur. Yazı yazma konusunda yetenekliyseniz, belgelendirme yazarak veya mevcut dokümanları kendi dilinize çevirerek daha etkin katkı sağlayabilirsiniz.

Daha fazla zaman ayırabiliyorsanız, Debian’daki Özgür Yazılım koleksiyonunun bir bölümünü üstlenebilirsiniz. Özellikle, kullanıcılar tarafından Debian’a eklenmesi talep edilen paketleri sahiplenmek veya sürdürmek oldukça yararlı olur. Bu konuda detaylı bilgiye Gereksinim Duyan ve Aday Paketler veritabanından ulaşabilirsiniz. Belirli alanlara ilgi duyuyorsanız, Debian’ın belli mimarilere yönelik taşımalar (portlar) ve belirli kullanıcı gruplarına yönelik Debian Pure Blends gibi alt projelerine katkıda bulunmak size keyif verebilir.

Her durumda, özgür yazılım topluluğunda bir kullanıcı, programcı, yazar ya da çevirmen olarak yer alıyorsanız, zaten bu çabaya katkıda bulunuyorsunuz demektir. Katkıda bulunmak hem ödüllendirici hem de eğlencelidir; yeni insanlarla tanışma fırsatı sunmasının yanı sıra, içinizde o sıcacık mutluluk hissini de uyandırır.