5. trixie sürümünde dikkat edilmesi gereken sorunlar

Yeni bir sürümde yapılan değişiklikler bazen makul şekilde önlenemeyen yan etkilere yol açabilir veya başka yerlerdeki hataları ortaya çıkarabilir. Bu bölüm, farkında olduğumuz sorunları belgelendirir. Lütfen ayrıca hata notlarını, ilgili paketlerin belgelerini, hata raporlarını ve Ek okuma kaynakları bölümünde belirtilen diğer bilgileri de okuyun.

5.1. Things to be aware of while upgrading to trixie

Bu bölüm, bookworm sürümünden trixie sürümüne yükseltmeyle ilgili konuları ele alır.

5.1.1. i386 desteğinin azaltılması

From trixie, i386 is no longer supported as a regular architecture: there is no official kernel and no Debian installer for i386 systems. Fewer packages are available for i386 because many projects no longer support it. The architecture’s sole remaining purpose is to support running legacy code, for example, by way of multiarch or a chroot on a 64-bit (amd64) system.

The i386 architecture is now only intended to be used on a 64-bit (amd64) CPU. Its instruction set requirements include SSE2 support, so it will not run successfully on most of the 32-bit CPU types that were supported by Debian 12.

i386 sistem kullanan kullanıcıların trixie sürümüne yükseltme yapmamaları önerilmektedir. Debian bunun yerine, mümkünse sistemin amd64 olarak yeniden kurulmasını ya da donanımın emekliye ayrılmasını tavsiye etmektedir. Yeniden kurulum yapmadan çapraz geçiş yapmak teknik olarak mümkündür, ancak risklidir.

5.1.2. 64-bit little-endian MIPS (mips64el) removed

From trixie, mips64el is no longer supported by Debian.

5.1.3. The temporary-files directory /tmp is now stored in a tmpfs

From trixie, the /tmp/ directory is now stored in memory using a tmpfs(5) filesystem. This should make applications using temporary files faster, but if you put large files there, you may run out of memory.

For systems upgraded from bookworm, the new behavior only starts after a reboot. Any untidied files in /tmp will be hidden after the new tmpfs is mounted (causing warnings in the logs), but can be accessed using a bind-mount (see mount(1)): after running mount --bind / /mnt the underlying directory is visible at /mnt/tmp (run umount /mnt once you have cleaned up the old files).

The default is to allocate up to 50% of memory to /tmp (this is a maximum: memory is only used when files are actually created in /tmp). You can change the size by running systemctl edit tmp.mount as root and setting, for example:

[Mount]
Options=mode=1777,nosuid,nodev,size=2G

(see systemd.mount(5)).

You can return to /tmp being a regular directory by running systemctl mask tmp.mount as root and rebooting.

5.1.4. openssh-server artık ~/.pam_environment dosyasını okumamaktadır

Uzak sistemlerden girişlere izin veren, openssh-server paketindeki Secure Shell (SSH) artalan süreci, artık öntanımlı olarak kullanıcının ~/.pam_environment dosyasını okumamaktadır. Bu özellik daha önce güvenlik sorunlarına neden olmuştur ve Pluggable Authentication Modules (PAM) kütüphanesinin güncel sürümlerinde destek dışı bırakılmıştır. Bu özelliği kullanıyorsanız, değişkenleri ~/.pam_environment yerine kabuk başlangıç dosyalarınızda (örn. ~/.bash_profile veya ~/.bashrc) ya da benzer bir mekanizma ile tanımlamalısınız.

Mevcut SSH bağlantıları etkilenmeyecektir, ancak yükseltme sonrasında yeni bağlantılar farklı davranabilir. Uzaktan yükseltme yapıyorsanız, başlamadan önce sisteme erişim sağlayabileceğiniz başka bir yolunuzun olduğundan emin olmanız tavsiye edilir; bkz: Kurtarma için hazırlıklı olun.

5.1.5. OpenSSH artık DSA anahtarlarını desteklememektedir

Secure Shell (SSH) protokolünde belirtilen Sayısal İmza Algoritması (Digital Signature Algorithm - DSA) anahtarları doğası gereği zayıftır: 160-bit özel anahtar ve SHA-1 özeti ile sınırlıdırlar. Debian 9 (“stretch”) ile birlikte gelen 2015 tarihli OpenSSH 7.0p1 sürümünden bu yana, openssh-client ve openssh-server paketlerindeki SSH uygulaması DSA desteğini öntanımlı olarak devre dışı bırakmıştır. Ancak sunucu ve kullanıcı anahtarları için sırasıyla HostKeyAlgorithms ve PubkeyAcceptedAlgorithms yapılandırma seçenekleri kullanılarak bu destek yeniden etkinleştirilebiliyordu.

Bu noktada DSA’nın tek kalan kullanım amacı, bazı çok eski cihazlara bağlanmak olmalıdır. Diğer tüm amaçlar için OpenSSH tarafından desteklenen anahtar türleri (RSA, ECDSA ve Ed25519) daha üstündür.

Trixie ile gelen OpenSSH 9.8p1 sürümüyle birlikte, artık yukarıda belirtilen yapılandırma seçenekleri kullanılsa bile DSA anahtarları desteklenmemektedir. Yalnızca DSA kullanarak bağlanabildiğiniz bir cihazınız varsa, bu amaçla openssh-client-ssh1 paketiyle sağlanan ssh1 komutunu kullanabilirsiniz.

Debian sunucusuna bağlanmak için hala DSA anahtarları kullanıyorsanız (emin değilseniz, ssh komutuna -v seçeneğini ekleyip “Server accepts key:” satırını arayarak kontrol edebilirsiniz) yükseltmeden önce yeni anahtarlar oluşturmalısınız. Örneğin, yeni bir Ed25519 anahtarı oluşturup bu anahtarla sunucuya girişi etkinleştirmek için istemcide şu komutu çalıştırın (username@server yerine uygun kullanıcı ve sunucu adını yazın):

$ ssh-keygen -t ed25519
$ ssh-copy-id username@server

5.1.6. last, lastb ve lastlog komutlarının yerine yenileri getirilmiştir.

util-linux paketi artık last ve lastb komutlarını, login paketi ise lastlog komutunu sağlamamaktadır. Bu komutlar, /var/log/wtmp, /var/log/btmp, /var/run/utmp ve /var/log/lastlog dosyalarını kullanarak önceki oturum açma girişimleri hakkında bilgi veriyordu. Ancak bu dosyalar, oturum açma zamanını saklamak için yeterli alan ayırmadıklarından (2038 Sorunu nedeniyle) 2038’den sonra kullanılamaz hale gelecektir. Üstelik geliştiriciler de dosya biçimlerini değiştirmeyi tercih etmemektedir. Çoğu kullanıcının bu komutların yerine başka bir şey kullanması gerekmeyecek, ancak util-linux paketindeki lslogins komutu, hesapların en son ne zaman kullanıldığını gösterir.

İki doğrudan alternatif mevcuttur: last komutunun yerini wtmpdb paketindeki wtmpdb komutu alabilir (libpam-wtmpdb paketi kurulmalıdır). lastlog yerine ise lastlog2 paketindeki lastlog2 komutu kullanılabilir (libpam-lastlog2 paketi de kurulmalıdır). Bu komutları kullanmak isterseniz, yükseltmeden sonra bu yeni paketleri yüklemeniz gerekir. Daha fazla bilgi için util-linux NEWS.Debian sayfasına bakabilirsiniz. lslogins --failed komutu ise lastb ile benzer bilgileri sunar.

Eğer wtmpdb kurmazsanız, eski günlük dosyaları (/var/log/wtmp*) silinmelidir. wtmpdb kurarsanız, bu paket /var/log/wtmp dosyasını güncelleyecek ve eski wtmp dosyalarını wtmpdb import -f <hedef> komutuyla okuyabileceksiniz. /var/log/lastlog* veya /var/log/btmp* dosyalarını okuyabilecek bir araç bulunmamaktadır. Bu dosyalar yükseltmeden sonra silinebilir.

5.1.7. Encrypted filesystems need systemd-cryptsetup package

Support for automatically discovering and mounting encrypted filesystems has been moved into the new systemd-cryptsetup package. This new package is recommended by systemd so should be installed automatically on upgrades.

Please make sure the systemd-cryptsetup package is installed before rebooting, if you use encrypted filesystems.

5.1.8. Default encryption settings for plain-mode dm-crypt devices changed

The default settings for dm-crypt devices created using plain-mode encryption (see crypttab(5)) have changed to improve security. This will cause problems if you did not record the settings used in /etc/crypttab. The recommended way to configure plain-mode devices is to record the options cipher, size, and hash in /etc/crypttab; otherwise cryptsetup will use default values, and the defaults for cipher and hash algorithm have changed in trixie, which will cause such devices to appear as random data until they are properly configured.

This does not apply to LUKS devices because LUKS records the settings in the device itself.

To properly configure your plain-mode devices, assuming they were created with the bookworm defaults, you should add cipher=aes-cbc-essiv:sha256,size=256,hash=ripemd160 to /etc/crypttab.

To access such devices with cryptsetup on the command line you can use --cipher aes-cbc-essiv:sha256 --key-size 256 --hash ripemd160. Debian recommends that you configure permanent devices with LUKS, or if you do use plain mode, that you explicitly record all the required encryption settings in /etc/crypttab. The new defaults are cipher=aes-xts-plain64 and hash=sha256.

5.1.9. RabbitMQ artık HA kuyruklarını desteklememektedir

rabbitmq-server paketi, trixie sürümünden itibaren yüksek erişilebilirlik (HA) kuyruklarını desteklememektedir. HA yapılandırmasına devam etmek için bu kuyrukların “quorum kuyruklarına” dönüştürülmesi gerekir.

Bir OpenStack kurulumunuz varsa, yükseltmeden önce kuyrukları quorum türüne geçirmelisiniz. Ayrıca, OpenStack uygulamasının trixie’deki ‘Caracal’ sürümünden itibaren yalnızca quorum kuyruklarını desteklediğini unutmayın.

5.1.10. RabbitMQ doğrudan bookworm’dan yükseltilemez

RabbitMQ’nun bookworm’dan trixie’ye doğrudan ve kolay bir yükseltme yolu bulunmamaktadır. Bu sorunla ilgili ayrıntılar hata 1100165 numaralı kayıt altında bulunabilir.

Önerilen yükseltme yolu, rabbitmq veritabanını tamamen silip servisi yeniden başlatmaktır (trixie yükseltmesinden sonra). Bu işlem, /var/lib/rabbitmq/mnesia dizinini ve içeriğinin silinmesiyle yapılabilir.

5.1.11. MariaDB büyük sürüm yükseltmeleri yalnızca temiz kapanış sonrasında sorunsuz çalışır

MariaDB, büyük sürümler arasında hata kurtarmayı desteklemez. Örneğin, bir MariaDB 10.11 sunucusu güç kesintisi veya yazılım hatası nedeniyle aniden kapanırsa, veritabanının aynı MariaDB 10.11 ikilileriyle yeniden başlatılması gerekir. Bu şekilde, hata kurtarma işlemi başarıyla gerçekleştirilebilir ve kesintiye uğrayan işlemler için veri dosyaları ile günlük dosyaları arasında uyum sağlanabilir (işlemler tamamlanarak veya geri alınarak).

Çökmüş bir MariaDB 10.11 örneğinin veri dizinini kullanarak MariaDB 11.8 ile kurtarma işlemi yapmaya çalışırsanız, yeni MariaDB sunucusu başlamayı reddeder.

MariaDB Sunucusunun büyük sürüm yükseltmesi öncesinde düzgün bir şekilde kapatıldığından emin olmak için, servisi şu komutla durdurun

# service mariadb stop

ardından, tüm verilerin ve tamponların diske başarıyla yazıldığını doğrulamak için sunucu günlüklerinde Shutdown complete ifadesini kontrol edin.

Eğer düzgün bir şekilde kapanmadıysa, kurtarma işlemini tetiklemek için yeniden başlatın, bekleyin, tekrar durdurun ve bu ikinci durdurma işleminin temiz olduğunu doğrulayın.

Yedek alma yöntemleri ve sistem yöneticilerine yönelik diğer ilgili konular hakkında daha fazla bilgi için lütfen /usr/share/doc/mariadb-server/README.Debian.gz dosyasına bakın.

5.1.12. Ping artık yükseltilmiş ayrıcalıklarla çalışmıyor

iputils-ping paketiyle gelen öntanımlı ping sürümü artık CAP_NET_RAW Linux yetkisiyle birlikte kurulmamaktadır; bunun yerine ağ iletişimi için ICMP_PROTO datagram soketlerini kullanmaktadır. Bu soketlere erişim, net.ipv4.ping_group_range sysctl değeri üzerinden kullanıcının Unix grup üyeliğine göre kontrol edilir. Normal kurulumlarda, linux-sysctl-defaults paketi bu değeri geniş bir izin aralığına ayarlayarak ayrıcalıksız kullanıcıların ping komutunu beklenildiği şekilde kullanmasına izin verir, ancak bazı yükseltme senaryolarında bu paket otomatik olarak kurulmayabilir. Bu değişkenin anlamı hakkında daha fazla bilgi için /usr/lib/sysctl.d/50-default.conf dosyasına ve çekirdek belgelendirmesine bakın.

5.1.13. Dovecot configuration changes

The dovecot email server suite in trixie uses a configuration format that is incompatible with previous versions. Details about the configuration changes are available at docs.dovecot.org.

In order to avoid potentially extended downtime, you are strongly encouraged to port your configuration in a staging environment before beginning the upgrade of a production mail system.

5.1.14. libvirt paketlemesinde önemli değişiklikler

Sanallaştırma platformlarını yönetmek için bir API ve araç takımı sağlayan libvirt-daemon paketi, trixie sürümünde yeniden düzenlendi. Artık her sürücü ve depolama arka ucu ayrı bir ikilik paket halinde geliyor, bu da çok daha fazla esneklik sağlıyor.

Bookworm’dan yükseltme sırasında mevcut bileşenlerin korunmasına özen gösterilmiştir, ancak bazı durumlarda işlevsellik geçici olarak kaybolabilir. Yükseltme sonrasında beklenen tüm paketlerin kurulu olduğundan emin olmak için yüklü ikilik paket listesini dikkatlice gözden geçirmenizi öneririz; bu aynı zamanda istenmeyen bileşenleri kaldırmak için iyi bir fırsat olacaktır.

Ek olarak, yükseltme sonrasında bazı yapılandırma dosyaları (conffiles) “obsolete” (eskimiş) olarak işaretlenebilir. Sisteminizin bu sorundan etkilenip etkilenmediğini ve nasıl çözüleceğini öğrenmek için /usr/share/doc/libvirt-common/NEWS.Debian.gz dosyasını inceleyebilirsiniz.

5.1.15. Samba: Active Directory Domain Controller packaging changes

The Active Directory Domain Controller (AD-DC) functionality was split out of samba. If you are using this feature, you need to install the samba-ad-dc package.

5.1.16. Samba: VFS modules

The samba-vfs-modules package was reorganized. Most VFS modules are now included in the samba package. However the modules for ceph and glusterfs have been split off into samba-vfs-ceph and samba-vfs-glusterfs.

5.1.17. OpenLDAP TLS now provided by OpenSSL

The TLS support in the OpenLDAP client libldap2 and server slapd is now provided by OpenSSL instead of GnuTLS. This affects the available configuration options, as well as the behavior of them.

Details about the changed options can be found in /usr/share/doc/libldap2/NEWS.Debian.gz.

If no TLS CA certificates are specified, the system default trust store will now be loaded automatically. If you do not want the default CAs to be used, you must configure the trusted CAs explicitly.

For more information about LDAP client configuration, see the ldap.conf.5 man page. For the LDAP server (slapd), see /usr/share/doc/slapd/README.Debian.gz and the slapd-config.5 man page.

5.1.18. dpkg: warning: unable to delete old directory: …

During the upgrade, dpkg will print warnings like the following, for various packages. This is due to the finalization of the usrmerge project, and the warnings can be safely ignored.

Unpacking firmware-misc-nonfree (20230625-1) over (20230515-3) ...
dpkg: warning: unable to delete old directory '/lib/firmware/wfx': Directory not empty
dpkg: warning: unable to delete old directory '/lib/firmware/ueagle-atm': Directory not empty

5.1.19. Skip-upgrades are not supported

As with any other Debian release, upgrades must be performed from the previous release. Also all point release updates should be installed. See “Saf” Debian ile başlayın.

Skipping releases when upgrading is explicitly not supported.

For trixie, the finalization of the usrmerge project requires the upgrade to bookworm be completed before starting the trixie upgrade.

5.1.20. WirePlumber has a new configuration system

WirePlumber has a new configuration system. For the default configuration you don’t have to do anything; for custom setups see /usr/share/doc/wireplumber/NEWS.Debian.gz.

5.1.21. Things to do before rebooting

apt full-upgrade tamamlandığında, “resmi” yükseltme işlemi tamamlanmış olur. trixie sürümüne yükseltmede, yeniden başlatmadan önce gereken özel bir işlem yoktur.

5.2. Yükseltme süreciyle sınırlı olmayan maddeler

5.2.1. The directories /tmp and /var/tmp are now regularly cleaned

On new installations, systemd-tmpfiles will now regularly delete old files in /tmp and /var/tmp while the system is running. This change makes Debian consistent with other distributions. Because there is a small risk of data loss, it has been made “opt-in”: the upgrade to trixie will create a file /etc/tmpfiles.d/tmp.conf which reinstates the old behavior. This file can be deleted to adopt the new default, or edited to define custom rules. The rest of this section explains the new default and how to customize it.

The new default behavior is for files in /tmp to be automatically deleted after 10 days from the time they were last used (as well as after a reboot). Files in /var/tmp are deleted after 30 days (but not deleted after a reboot).

Before adopting the new default, you should either adapt any local programs that store data in /tmp or /var/tmp for long periods to use alternative locations, such as ~/tmp/, or tell systemd-tmpfiles to exempt the data file from deletion by creating a file local-tmp-files.conf in /etc/tmpfiles.d containing lines such as:

x /var/tmp/my-precious-file.pdf
x /tmp/foo

Please see systemd-tmpfiles(8) and tmpfiles.d(5) for more information.

5.2.2. Güvenlik desteğindeki kısıtlamalar

Debian’ın güvenlik sorunları için minimal geriye taşıma (backport) sağlayamayacağı bazı paketler bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki alt bölümlerde ele alınmıştır.

Not

debian-security-support paketi, sistemde yüklü paketlerin güvenlik desteği durumunu izlemenize yardımcı olur.

5.2.2.1. Web tarayıcıları ve görüntüleme motorlarının güvenlik durumu

Debian 13, sürekli güvenlik açıklarından etkilenen çeşitli tarayıcı motorları içerir. Yüksek sayıda güvenlik açığı ve uzun vadeli dallar şeklinde yeterli yukarı akış (upstream) desteğinin olmaması, bu tarayıcı ve motorlar için geriye taşınmış güvenlik düzeltmeleri sağlamayı oldukça zorlaştırmaktadır. Ayrıca, kitaplıklar arası bağımlılıklar yeni yukarı akış sürümlerine güncelleme yapmayı son derece zorlaştırmaktadır. webkit2gtk kaynak paketini kullanan uygulamalar (ör. epiphany) güvenlik desteği kapsamındadır, ancak qtwebkit (kaynak paket qtwebkit-opensource-src) kullanan uygulamalar kapsam dışındadır.

Genel web tarayıcı kullanımı için Firefox veya Chromium öneririz. Bu tarayıcılar, kararlı sürüm için mevcut ESR sürümleri yeniden derlenerek güncel tutulacaktır. Aynı strateji Thunderbird için de uygulanacaktır.

Bir sürüm oldstable (eski kararlı) durumuna geldiğinde, resmi olarak desteklenen tarayıcılar standart destek süresi boyunca güncelleme almayabilir. Örneğin, Chromium oldstable sürümde tipik 12 ay yerine yalnızca 6 ay güvenlik desteği alacaktır.

5.2.2.2. Go- ve Rust-temelli paketler

Debian altyapısı, statik bağlamayı sistematik olarak kullanan paket türlerinin yeniden derlenmesi konusunda şu anda sorunlar yaşamaktadır. Go ve Rust ekosistemlerinin büyümesiyle birlikte, altyapı bu paketleri sürdürülebilir şekilde işleyebilecek duruma gelene kadar, bu paketler sınırlı güvenlik desteğiyle kapsanacaktır.

Çoğu durumda, Go veya Rust geliştirme kütüphaneleri için güncellemeler gerekliyse, bunlar yalnızca normal nokta sürümler aracılığıyla yayınlanacaktır.

5.3. Eskime ve kullanımdan kaldırma

5.3.1. Önemli eskimiş paketler

Aşağıda, bilinen ve dikkat çeken bazı eskimiş paketler listelenmiştir (açıklama için Eskimiş paketler bölümüne bakınız).

Eskimiş paketler listesinde şunlar yer alır:

  • libnss-gw-name paketi trixie sürümünden kaldırılmıştır. Üst geliştirici, bunun yerine libnss-myhostname kullanılmasını önermektedir.

  • pcregrep paketi trixie sürümünden kaldırılmıştır. Yerine grep -P (--perl-regexp) veya pcre2-utils paketinden gelen pcre2grep komutu kullanılabilir.

  • The request-tracker4 package has been removed from trixie. Its replacement is request-tracker5, which includes instructions on how to migrate your data: you can keep the now obsolete request-tracker4 package from bookworm installed while migrating.

  • The git-daemon-run and git-daemon-sysvinit packages have been removed from trixie due to security reasons.

  • The nvidia-graphics-drivers-tesla-470 packages are no longer supported upstream and have been removed from trixie.

  • The deborphan package has been removed from trixie. To remove unnecessary packages, apt autoremove should be used, after apt-mark minimize-manual. debfoster can also be a useful tool.

5.3.2. trixie için kullanımdan kaldırılan bileşenler

Debian’ın bir sonraki 14 sürümüyle (kod adı forky) bazı özellikler kullanımdan kaldırılacaktır. Kullanıcıların, Debian 14 sürümüne güncelleme yaparken sorun yaşamamak için alternatiflere geçmeleri gerekecektir.

Bu kapsamdaki özellikler şunlardır:

  • sudo-ldap paketi forky sürümünde kaldırılacaktır. Debian sudo ekibi, bakım zorlukları ve sınırlı kullanım nedeniyle bu paketi sonlandırma kararı almıştır. Yeni ve mevcut sistemlerde bunun yerine libsss-sudo kullanılmalıdır.

    Bu geçişi tamamlamadan Debian trixie’den forky’ye yükseltme yapılması, yetki yükseltme işlevlerinin kaybına yol açabilir.

    Daha fazla ayrıntı için lütfen hata 1033728 sayfasını ve sudo paketindeki NEWS dosyasını inceleyin.

  • sudo_logsrvd özelliği (sudo giriş/çıkış kayıtları için kullanılır) için bir bakımcı bulunmazsa, Debian forky’de kaldırılabilir. Bu bileşen Debian bağlamında sınırlı kullanıma sahiptir ve bakımı temel sudo paketine gereksiz karmaşıklık eklemektedir.

    Devam eden tartışmalar için hata 1101451 sayfasını ve sudo paketindeki NEWS dosyasını inceleyebilirsiniz.

  • libnss-docker paketi artık geliştirilmemekte ve Docker API’sinin 1.21 sürümünü gerektirmektedir. Bu eskimiş API sürümü hala Docker Engine v26 (Debian trixie ile gelen) tarafından desteklenmektedir, ancak Docker Engine v27+ (Debian forky ile gelecek) ile kaldırılacaktır. Geliştirme yeniden başlamazsa, paket Debian forky’de kaldırılacaktır.

  • openssh-client ve openssh-server paketleri şu anda GSS-API kimlik doğrulama ve anahtar değişimini desteklemektedir (genellikle Kerberos servislerine kimlik doğrulama için kullanılır). Bu özellik özellikle sunucu tarafında yeni bir ön kimlik doğrulama saldırı yüzeyi oluşturduğu için bazı sorunlara yol açmıştır. Bu nedenle Debian’ın ana OpenSSH paketleri forky sürümünden itibaren bu desteği kaldıracaktır.

    Eğer GSS-API kimlik doğrulama veya anahtar değişimi kullanıyorsanız (OpenSSH yapılandırma dosyalarınızda GSSAPI ile başlayan seçenekleri kontrol edin), şimdi openssh-client-gssapi (istemcilerde) veya openssh-server-gssapi (sunucularda) paketlerini kurmalısınız. trixie sürümünde bunlar sırasıyla openssh-client ve openssh-server paketlerine bağımlı boş paketlerdir; forky sürümünde ise ayrı olarak derleneceklerdir.

  • sbuild-debian-developer-setup artık kullanımdan kaldırılmış olup artık onun yerine sbuild+unshare önerilmektedir

    sbuild (Debian paketlerini minimal ortamda derleme aracı) büyük bir güncelleme almıştır ve artık ek ayarlama gerektirmeden çalışabilmektedir. Sonuç olarak sbuild-debian-developer-setup paketine artık ihtiyaç duyulmamaktadır ve kullanımdan kaldırılmıştır. Yeni sürümü şu komutla deneyebilirsiniz:

    $ sbuild --chroot-mode=unshare --dist=unstable hello
    
  • fcitx paketleri artık kullanımdan kaldırılmış olup yerini fcitx5 paketlerine bırakmıştır

    fcitx giriş yöntemi çerçevesi (fcitx4 veya fcitx 4.x olarak da bilinir) artık geliştirilmemektedir. Bu nedenle, tüm ilgili giriş yöntemi paketleri kullanımdan kaldırılmıştır. fcitx paketi ve fcitx- ile başlayan tüm paketler Debian forky sürümünde kaldırılacaktır.

    Mevcut fcitx kullanıcılarının, fcitx geliştirici geçiş rehberini ve Debian Wiki sayfasını takip ederek fcitx5 paketine geçmeleri tavsiye edilir.

  • The lxd virtual machine management package is no longer being updated and users should move to incus.

    After Canonical Ltd changed the license used by LXD and introduced a new copyright assignment requirement, the Incus project was started as a community-maintained fork (see bug 1058592). Debian recommends that you switch from LXD to Incus. The incus-extra package includes tools to migrate containers and virtual machines from LXD.

  • The isc-dhcp suite is deprecated upstream.

    If you are using NetworkManager or systemd-networkd, you can safely remove the isc-dhcp-client package as they both ship their own implementation. If you are using the ifupdown package, dhcpcd-base provides a replacement. The ISC recommends the Kea package as a replacement for DHCP servers.

5.4. Bilinen ciddi hatalar

Although Debian releases when it’s ready, that unfortunately doesn’t mean there are no known bugs. As part of the release process all the bugs of severity serious or higher are actively tracked by the Release Team, so an overview of those bugs that were tagged to be ignored in the last part of releasing trixie can be found in the Debian Bug Tracking System. The following bugs were affecting trixie at the time of the release and worth mentioning in this document:

Hata numarası

Paket (kaynak veya ikilik)

Açıklama

1032240

akonadi-backend-mysql

akonadi sunucusu mysql veritabanına bağlanamadığı için başlayamıyor

1102690

flash-kernel

available kernels not always updated in u-boot configuration