Margarita Manterola

Margarita Manterola Webbadress: https://www.marga.com.ar/blog
Email: marga@debian.org

Hur länge har du använt Debian?

Jag började använda Debian runt 2000. Först så var jag bara en enkel användare, men med tiden så blev jag mer och mer involverad, först genom att rapportera fel, sedan genom att bidra med patchar, och 2004 så började jag underhålla paket.

En vändpunkt i mitt liv var DebConf4 i Brasilien, där jag fick möjlighet att träffa massor av Debianutvecklare, koppla ansikten till namn och lära mig massor om hur Debian fungerar. Jag rekommenderar starkt att folk besöker DebConf och möter folk där. Det har gått lång tid, och numer så har jag känslan att Debianfolk är en del av min utökade familj.

Är du en Debianutvecklare (DD)?

Ja. Jag blev en Debianutvecklare den 13 November, 2005.

Vilka delar av Debian är du delaktig i?

Jag underhåller några paket, men inte för många, den största saken som jag gör rörande paketering är att jag deltar i gruppen som underhåller skrivbordsmiljön Cinnamon.

Jag är även aktivt inblandad i organisationen av flera DebConfs, speciellt för DebConf8, som tog plats i mitt land, Argentina. Senare flyttade jag till Tyskland och tog även en aktiv del i organisationen av DebConf15, i Heidelberg. Utöver detta, tycker jag speciellt om att utföra QA-arbete: Jag har utfört ganska många NMUer för att rätta RC-fel i paket som inte var lämpade för utgivning, och jag har vanligtvis kul när jag deltar i felrättningsfester. Jag är en del av antitrakasseri-gruppen, och försöker därmed göra Debian till en säker plats där alla är välkomna och har en möjlighet att uttrycka sig. Jag är även en del av den tekniska kommittéen, som är gruppen som försöker ta de svåra tekniska besluten.

Vad fick dig intresserad av att arbeta med Debian?

Filosofin bakom Fri Mjukvara. Jag gillade att det utvecklades av en gemenskap istället för av ett företag, och att mina bidrag kunde accepteras om de var bra nog.

Men även magin i apt-get och det enorma förrådet. Jag har ofta uppfattningen att om något inte finns i Debianarkivet så är det inte värt att använda (och om det är det så kan jag göra det mitt ansvar att säkerställa att det paketeras och laddas upp till arkivet). Vad som har hållit mitt intresse av att arbeta i Debian över åren är att det alltid finns mer att göra, mer mjukvara att få in i Debian, fler fel att rätta, och fler idéer att prova.

Har du några tips för kvinnor som är intresserade av att bli mer delaktiga i Debian?

Det finns många saker att göra i Debian, och vanligtvis är det svåra att hitta var man passar in. Exempelvis, om du är intresserad av programmering, sök upp en grupp som underhåller paket i ett programmeringsspråk som du tycker om och gå med. Om du är som jag och tycker om att rätta många småfel titta på listan över felrapporter och försök att rätta en. Det finns många enkla, och folk kommer att vara riktigt tacksamma att du tog dig tiden för att rätta felen. Även om du inte är en programmerare eller intresserad av felrättning så finns det mycket att göra. Vi behöver bättre grafisk design, vi behöver bättre dokumentation, vi behöver översättningar, och många många andra saker.

Lite mer om dig själv...

Jag har varit mestadels en Pythonprogrammerare i mer än 10 år. I har bott i Argentina till 2012, och flyttade sedan till München, Tyskland för att jobba för Google som Site Reliability Engineer.

Jag har varit gift med Maximiliano Curia (en annan DD) sedan 2004 (DebConf4 var våran smekmånad!)