Avertisment! Această traducere este prea veche, vă rugăm să vedeți originalul.

Versiuni Debian

Debian menține în permanență trei versiuni: stabilă (stable), testare (testing) și instabilă (unstable).

stabilă

Distribuția stabilă conține ultima versiune oficială Debian.

Aceasta este distribuția de producție Debian, care este recomandată spre folosire.

Distribuția stabilă Debian curentă este versiunea 12, cu nume de cod bookworm. A fost lansată inițial ca și versiunea 12.0 la 10 iunie 2023 și ultima actualizare, versiunea 12.5, a fost lansată la 10 februarie 2024.

testare

Distribuția testare conține pachete care nu au fost acceptate încă într-o versiune stabilă, dar care sunt în pregătire pentru a fi incluse. Avantajul principal al acestei distribuții este că are programe mai recente.

Vedeți Debian FAQ pentru mai multe informații: ce înseamnă testare și cum devine stabilă.

În prezent, distribuția testare este trixie.

instabilă

Distribuția instabilă este cea în care se lucrează în permanență. În general, este utilizată de către dezvoltatori și de către cei aventuroși.

Distribuția instabilă este numită sid.

Indexul versiunilor

Paginile web Debian pentru versiunile precedente sunt încă menținute, dar versiunile propriu zise se află într-o arhivă separată.

Vedeți Debian FAQ pentru mai multe explicații despre proveniența numelor de cod.

Integritatea datelor

Integritatea datelor este garantată printr-o semnatură digitală aflată în fișierul Release. Pentru a fi siguri că toate fișierele unei versiuni chiar aparțin acelei versiuni, semnături de tip MD5 ale tuturor fișierelor Packages sunt stocate în fișierul Release.

Semnătura digitală a acestui fișier se află în fișierul Release.gpg, folosind cheia curentă pentru semnarea arhivei. Pentru versiunea stabilă curentă (stable) și cea precedentă (oldstable) este generată o semnătură suplimentară folosind o cheie creată special pentru fiecare versiune de către un membru al Stable Release Team.