Figyelem! A fordítás elavult, olvasd az eredetit.

Debian-verziók

A Debian mindig legalább három aktív verziót tart fenn: stable-t (stabilt), testing-et (teszt verziót) és unstable-t (instabilt).

stable

A stabil (stable) disztribúció a legfrissebb hivatalosan kiadott Debian-disztribúciót tartalmazza.

Ez a Debian hivatalos kiadása, elsősorban ennek használatát ajánljuk.

A Debian jelenlegi stable verziója a 12, kódneve bookworm. Az eredeti (12.0) megjelenésének ideje 2023. június 10., amelynek frissítése a 12.5 verzió, amely megjelenésének ideje: 2024. február 10..

testing

A testing disztribúció azokat a csomagokat tartalmazza, amelyek még nem kerültek be a stable kiadásba, de már az erre váró csomagok között vannak. Ennek a disztribúciónak az az előnye, hogy frissebb szoftvereket tartalmaz.

Ha többet akarsz megtudni arról, hogy mit jelent a testing és hogy hogyan válik stable-lé, akkor olvasd el a Debian FAQ-t.

A jelenlegi testing disztribúció neve trixie.

unstable

Az instabil disztribúcióban történik a Debian aktív fejlesztése. Ezt a disztribúciót általában fejlesztők futtatják, illetve azok, akik szeretnek borotvaélen táncolni. Azoknak a felhasználóknak, akik unstable disztribúciót használnak, javasolt feliratkozni a debian-devel-announce levelező listára, hogy értesítést kaphassanak a jelentősebb változásokról, például frissítésekről, amik esetleg elbukhatnak.

Az instabil disztribúció neve sid.

Kiadások életciklusa

A Debian az új stable kiadásokat rendszeresen bejelenti. A felhasználók minden kiadásánál 3 év támogatásra számíthatnak és 2 év extra LTS támogatásra.

Nézd meg a Debian kiadások Wiki oldalt és a Debian LTS Wiki oldalt a részletes információkért.

A kiadások jegyzéke

Az elavult Debian-kiadások weboldalait meghagyjuk, de maguk a kiadások csak az archívumban találhatóak meg.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy honnan származnak a verziók kódnevei, olvasd el a Debian FAQ-t.

A kiadásokban lévő adatok sértetlensége

Az adatok sértetlenségét egy digitális aláírással ellátott Release fájl garantálja. Hogy megbizonyosodhass arról, hogy minden fájl, ami a kiadásban van, tényleg oda tartozik, az összes csomagfájl ellenőrző összegét bemásoltuk a Release fájlba.

Az ehhez tartozó digitális aláírások a Release.gpg fájlban találhatók, amelyek az archívum jelenlegi kulcsával készültek. A stabil és a korábbi (oldstable) kiadások számára egy további, kapcsolat nélküli használathoz való kulcsot bocsátott ki a Stabil kiadásért felelős csapat egy tagja.