Anpassningar ] [ Debian för PowerPC ] [ Installation ] [ Dokumentation ] [ Utveckling ]

Debian för PowerPC

[PPC-750] PowerPC är en RISC-baserad mikroprocessorarkitektur utvecklad av IBM, Motorola (numera Freescale) och Apple. PowerPC-arkitekturen stöder både 64-bitars- och 32-bitarsimplementationer (64-bitarsimplementationen innehåller 32-bitarsimplementationen). Den första PowerPC-mikroprocessorn var 601, en 32-bitarsimplementation vilken släpptes 1992. Sedan dess har flera andra 32-bitarsimplementationer släppts, däribland 603, 604, 750 (G3), 7400 (G4) och de inbyggda kommunikationsprocessorerna PoweQUICC. Bland 64-bitarsprocessorer finns 620, POWER4, POWER5 och 970 (G5).

Linux för PowerPC släpptes först med version 2.2.x av Linuxkärnan En nyckelresurs för PowerPC-Linuxutveckling är penguinppc som även inkluderar en hårdvarukompabilitetslista. PowerPC-stödet i Linuxkärnan ingår nu i ”huvudkärnan” på kernel.org.

PowerPC-anpassningen av Debian påbörjades 1997 vid tyska Linux Kongress i Würzburg. En PowerPC-maskin (Motorola StarMax 4000, 200 MHz 604e) donerades till Debianprojektet. Ytterligare information om datorn finns på historiksidan.

Debian på 32-bitars PowerPC (powerpc)

Den blev en officiell utgåvearkitektur med Debian GNU/Linux 2.2 (Potato) och har behållt denna status till publiceringen av Debian 9 (Stretch). Den sista utgåvan med stöd för 32-bitars PowerPC är Debian 8 (Jessie). Se kommentarer till utgåvan och installationsguiden för mer information.

Debian på 64-bit Little Endian PowerPC (ppc64el)

Från utgåvan av Debian 8 (Jessie) är ppc64el en arkitektur med officiellt stöd i Debian. Se kommentarer till utgåvan och installationsguiden.

Här kan du hitta information om 64-bitars PowerPC Little Endian-arkitekturen.

Dock, notera att det även finns information på ppc64els wiki-sida, så som installation och ABI-information.

Installation

Det finns en stor mängd olika system som använder PowerPC-processorn. Se våra installationssidor för specifik information om hur du installerar Debian/PowerPC på ditt system.

Det finns en del problem du bör känna till när du installerar på en iBook, TiBook eller iBook2, speciellt när du även har Mac OS X installerat. Viss iBook2-maskinvara, speciellt nyare modeller, stöds inte så väl ännu. För specifik information om möjliga problem och deras lösningar, se dessa webbsidor:

Debian GNU/Linux stöder inte officiellt NuBus-PowerPC-maskiner, som 6100, 7100, 8100 och de flesta datorerna i Performaserien. En MkLinux-baserad kärna är dock tillgänglig, vilken kan startas från en Mac OS-starthanterare. Det går att installera ett Debiansystem med denna kärna, vilken kan hämtas från http://nubus-pmac.sourceforge.net/.

När du uppgraderar från Potato till Woody, eller uppgraderar från riktigt gamla kärnor, är det en del viktig information du bör vara medveten om vad gäller en ändring i tangentbordskodning. Detta kommer spara dig tid och huvudvärk!

Länkar - Dokumentation

Aktuell information om Linux för PowerPC finns på PenguinPPC. Det finns en samling äldre PowerPC-länkar samt några pekare för utvecklare av Debian PowerPC.

Maskinvaruspecifikationer för Appledatorer finns på AppleSpec.

Mer information och dokumentation om POWER-arkitekturen:

Tillgänglig hårdvara för bidragslämnare

Vänligen läs listan över Debianmaskiner för åtkomst till powerpc/ppc64el Debian anpassningsmaskiner.

Kontaktinformation

Om du behöver hjälp kan du fråga här:

Sändlistor

Sändlistan för Debian PowerPC är rätt ställe för frågor, förslag för förbättringar, eller för allmänna diskussioner om Debian på PowerPC-system. Listan debian-user finns för allmänna Debian-frågor som inte är specifika för PowerPC.

För att gå med på listan, sänd e-post till <debian-powerpc-request@lists.debian.org> med ordet "subscribe" i ärenderaden. Listarkiv finns tillgängliga.

Diskussionsgrupper

Linux på PowerPC-system

Allmänt om Linux

På IRC

Kanalen #debianirc.debian.org är för allmän diskussion om Debian-relaterade ämnen, och #debianppc är för diskussioner specifika för Debian på PowerPC-processorn. Nästan alltid finns någon uppkopplad och villig att dela med sig av information och hjälpa dig med ditt problem.


Anpassningar ] [ Debian för PowerPC ] [ Installation ] [ Dokumentation ] [ Utveckling ]