Внимание! Този превод е твърде стар, моля прочетете оригиналния документ.

Идеята: защо и как

Какво е Дебиан?

Проектът Дебиан е асоциация от ентуасиасти, които имат обща цел – създаване на свободна операционна система. Тази операционна система се нарича Дебиан.

Операционната система е съвкупност от базови програми и инструменти, които са нужни на компютърите за да работят. Най-важната част на ОС се нарича ядро (kernel). Ядрото има за задача да управлява всички ресурси на системата, както и да стартира други програми.

Дебиан използва ядро Linux или ядрото на FreeBSD. Разработката на Linux е започната от Линус Торвалдс и се поддържа от хиляди програмисти по цял свят. FreeBSD е операционна система с ядро и разнообразен друг софтуер.

Работи се по адапирането на Дебиан към други ядра, основно към ядрото Хърд. Хърд е колекция от сървъри, които се стартират върху т.нар. микроядро (например Mach), за да реализират различните функции на ядрото. Hurd е свободен софтуер, създаден в рамките на проекта ГНУ.

Голяма част от базовите инструменти, които са част от операционната система са създадени от проекта ГНУ. Оттук идват имената ГНУ/Линукс, ГНУ/kFreeBSD и ГНУ/Хърд. Тези инструменти също се разпостраняват като свободен софтуер.

Естествено, потребителите имат нужда от приложен софтуер – програми, които им помагат в ежедневието – текстообработка, управление на предприятие, игри или разработка на софтуер. С Дебиан получавате над 59000 пакета (готов компилиран софтуер, подготвен за инсталиране и използване), софтуер за управление на пакетите и други помощни програми, помагащи управлението на хиляди пакети на хиляди компютри все едно са едно. И всичките – свободни.

Общата схема прилича на кула. В основата е ядрото, а върху нея са всички базови програми и инструменти. След тях идват всички ежедневно използвани програми. На върха на кулата Дебиан организира взаимодействието между отделните части.

Напълно безплатна ли е?

Нещо повече, Дебиан е свободен софтуер. Може да прочетете повече за това какво имаме предвид под „свободен софтуер“, както и статията на Фондацията за свободен софтуер по въпроса.

Сигурно се чудите: защо хора биха губили часове от свободното си време за да пишат програми, внимателно да ги пакетират и след това да ги подаряват? Отговорите са различни за всеки човек. Някои от тях просто обичат да помагат на другите. Много хора пишат програми за да научат повече за компютрите. Все повече потребители търсят начини да избягнат раздутите цени на софтуера. Много хора допринасят в знак на благодарност за добрия софтуер, който са получили от други. Голяма част от свободния софтуер е създаден в академичните кръгове с цел по-голямо разпространение на резултатите от дадено проучване. Бизнес сферата също подпомага свободния софтуер, за да може да взима участие в решенията за развитието му – няма по-бърз начин да реализираш нова функционалност от това сам да го направиш! Разбира се, голяма част от нас го правят просто защото е много забавно.

Проектът Дебиан е толкова посветен на свободния софтуер, че решихме да формализираме това в писмен документ. Така беше създаден нашия обществен договор.

Въпреки, че Дебиан вярва в свободния софтуер, има случаи, когато потребителите желаят или имат нужда да инсталират софтуер, който не е свободен. Когато е възможно, Дебиан ще поддържа това. Има все повече пакети, чиято цел е инсталирането на несвободен софтуер на системи с Дебиан.

Как работи общността?

Дебиан се прави от почти хиляда разработчици, пръснати по цял свят, които отделят от свободното си време. Малко от тях са се срещали лице в лице. Основната комуникация се осъществява чрез e-mail (например чрез пощенските списъци на lists.debian.org) и IRC (канала #debian на irc.debian.org).

Проектът Дебиан има добре организирана структура. За повече информация относно вътрешната организация разгледайте раздела за разработчици.

Ето основните документи, които описвак как работата на общността:

Как започна всичко?

Проектът Дебиан е започнат през август 1993г. от Иан Мърдок (Ian Murdock) като нова дистрибуция, която да бъде разработвана открито, в духа на Linux и GNU. Основна цел на Дебиан е била внимателният и грижлив подбор на компоненти и технологии, които да работят добре заедно и възможността за лесна поддръжка. Всичко започва от една малка, сплотена група от хакери на свободен софтуер, която прогресивно нараства през годините, за да стане голяма, добре организирана общност от програмисти и потребители. За повече информация прочетете страницата с подробна история на Дебиан.

Тъй като много хора питат как се произнася Дебиан, отговорът е /ˈде-би-ан/. Произхожда от имената на създателя на Дебиан, Иан Мърдок и съпругата му Дебра.