Varoitus! Tämä suomennos on liian vanha, katso mieluummin alkuperäistä sivua.

Kuinka voit osallistua

Debian-projekti koostuu vapaaehtoisista, ja tuotteemme on kehitetty kokonaan vapaaehtoisvoimin. Etsimme yleisesti uusia tekijöitä, joilla on kiinnostusta vapaaseen ohjelmistoon ja hiukan ylimääräistä aikaa.

Mikäli et ole vielä näin tehnyt, kannattaa lukea läpi lähes koko sivustomme saadaksesi paremman käsityksen siitä mitä olemme tekemässä. Kiinnitä erityistä huomiota Debianin vapaan ohjelmiston ohjeistoon ja yhteisösopimukseemme.

Suurin osa projektin yhteydenpidosta tapahtuu postilistojemme kautta. Mikäli haluat päästä kosketuksiin Debian-projektin sisäiseen työskentelyyn, kannattaa liittyä vähintään debian-devel-announce- ja debian-news-listoille. Molemmilla on varsin vähän liikennettä, mutta kertovat hyvin mitä yhteisössä tapahtuu. Debianin projektiuutiset (julkistetaan debian-news-listalla) tiivistää viimeisimmät keskustelut Debianiin liittyviltä postilistoilta sekä blogeista ja tarjoaa linkit niihin. Tulevana kehittäjänä sinun pitäisi liittyä myös debian-mentors-listalle, joka on avoin foorumi yrityksenä auttaa uusia ylläpitäjiä (sekä joskin harvemmin, ihmisiä, joille projekti on uusi ja haluavat auttaa jossain muussa kuin pakettien ylläpidossa). Muita kiinnostavia listoja ovat debian-devel, debian-project, debian-release, debian-qa sekä kiinnostuksistasi riippuen monet muut. Postilistojen liittymissivulta löytyy täydellinen luettelo eri listoista. (Niille, jotka haluavat rajoittaa saapuvan postin määrää, on olemassa "-digest"-listat (vain luku), tiivistellyt versiot muutamista suuriliikenteisistä listoista. Kannattaa myös muistaa että postilistojen arkistosivun kautta voi lukea eri listojen viestejä www-selaimella.)

Osallistuminen. Jos olet kiinnostunut pakettien ylläpidosta, kannattaa vilkaista WNPP-luettelosta (Work-Needing and Prospective Packages), mitkä paketit tarvitsevat ylläpitäjiä. Hylätyn paketin "adoptointi" on paras tapa aloittaa ylläpitäjän taival — se ei pelkästään auta Debiania pitämään pakettien ylläpidon tasoa korkealla, vaan antaa myös mahdollisuuden oppia edellisen kehittäjän tekemisistä.

Voit auttaa myös osallistumalla dokumentaation kirjoittamiseen, tekemällä www-sivuston ylläpitoa, suomentamalla (i18n & l10n/kotoistus), julkisuustyötä, lainopillista tukea taikka muissa rooleissa Debian-yhteisössä. laadunvalvonta-sivustollamme luetellaan useita muita mahdollisuuksia.

Sinun ei tarvitse olla virallinen Debian-kehittäjä voidaksesi tehdä tällaisia töitä. Nykyiset Debian-kehittäjät toimivat sponsoreina ja voivat liittää työsi projektiin. Yleensä on paras yrittää löytää kehittäjä, joka työskentelee samalla alalla kuin sinä ja on kiinnostunut työstäsi.

Lopulta, Debian tarjoaa monia kehittäjien ryhmiä, joissa työskennellään yhdessä yleisissä tehtävissä. Kuka tahansa voi osallistua ryhmään riippumatta siitä onko hän virallisesti Debian-kehittäjä vai ei. Ryhmän kanssa yhdessä työskentely on erinomainen reitti hankkia kokemusta ennen Uusien jäsenten prosessin aloittamista ja on eräs parhaista paikoista löytää paketeille sponsoreita. Niinpä kannattaa etsiä ryhmä, joka sopii omiin kiinnostuksiisi ja hypätä suoraan sisään.

Liittyminen. Kun olet jonkin aikaa osallistunut ja olet varma osallisuudestasi Debian-projektissa, voit liittyä Debianiin virallisessa roolissa. On olemassa kaksi erilaista roolia, joissa voit liittyä Debianiin:

Huolimatta siitä, että useimmat oikeudet ja velvoitteet ovat identtisiä DM:llä ja DD:illä, on näihin rooleihin hakeutumiseksi silti itsenäiset prosessit. Katso Debian Maintainer -wikisivulta tietoa kuinka tullaan Debian-ylläpitäjäksi. Ja sivulta Uusien jäsenten nurkkaus löytyy tietoa kuinka hakea virallista Debian-kehittäjät titteliä.

Huomaa, että pitkän aikaa Debianin historiassa Debian-kehittäjä oli ainoa rooli, Debian-ylläpitäjän rooli esiteltiin 5. elokuuta 2007. Tämän vuoksi näet termiä "ylläpitäjä" käytettävät sen historiallisessa merkityksessä, jossa Debian-kehittäjä olisi tarkempi. Esimerkiksi prosessi, jolla haetaan Debian-kehittäjän titteliä oli nimeltään "Debianin uusien ylläpitäjien" prosessi aina vuoteen 2011 asti, jolloin se uudelleennimettiin "Debianin uusien jäsenten" prosessiksi.

Kumpaa tahansa roolia hakiessasi, sinun pitäisi olla tutustunut Debianin menetelmiin, joten on suositeltavaa lukea Debianin linjan kuvaus sekä Kehittäjien käsikirja ennen hakemista.

Kehitystyön lisäksi on monia muita keinoja avustaa Debiania, mm. testaus, dokumentointi, siirrostyö, rahalahjoitukset, koneresurssien lahjoittaminen kehitystyöhön ja verkkoyhteyksien tarjoaminen. Tarvitsemme yhä peilipalvelimia muutamille alueille maailmastamme.

Lopuksi, jos löydät alueen jolla voit auttaa, ja tehtävään vaaditaan rekisteröity kehittäjä, siirry Uuden ylläpitäjän nurkkaus -sivulle, josta löydät ohjeet kuinka haetaan viralliseksi kehittäjäksi. Lue Kehittäjien käsikirja, se antaa hyvän yleiskuvan suositelluista menettelytavoista ja Debian-kehittäjien käytössä olevista resursseista.