Hämta Debian-cd-avbildningar med jigdo
Jigsaw Download (ungefär pusselhämtning), förkortat jigdo, är ett sätt att distribuera Debian USB/CD/DVD-avbildningar som inte så påfrestande på din bandbredd.
- Varför är jigdo bättre än direkta överföringar?
- Hur man hämtar en avbildning med jigdo
- Officiella avbildningar
- Sök i innehållet i CD-avbildningar
- Ofta ställda och besvarade frågor
Varför är jigdo bättre än direkta överföringar?
Därför att det är snabbare! Av olika orsaker finns det betydligt färre speglar av usb/cd/dvd-avbildningarna än för det ”vanliga” Debianarkivet. Om du hämtar från cd-avbildningsspeglar kommer därmed den inte bara att vara längre från dig, den kommer även att vara överbelastad, speciellt efter att en ny utgåva släppts.
Dessutom finns inte vissa typer av avbildningar som kompletta .iso-filer eftersom vi inte har tillräckligt med utrymme på våra servrar för att lagra dem.
Naturligtvis har inte en ”normal” Debianspegel usb/cd/dvd-avbildningar, så hur kan jigdo hämta dem där? Jigdo gör detta genom att hämta alla filer som finns på usb/cd:n/dvd:n individuellt. I nästa steg byggs alla dessa filer ihop till en enda stor fil, som är en exakt kopia av usb/cd/dvd-avbildningen. Allt detta sker dock i bakgrunden – allt du behöver göra är att tala om för hämtningsverktyget var ”.jigdo”-filen som skall användas finns.
Ytterligare information finns på jigdos webbsida. Frivilliga som kan hjälpa till med utvecklingen av jigdo är alltid välkomna!
Hur man hämtar en avbildning med jigdo
- Hämta ett paket som innehåller jigdo-lite, som finns för GNU/Linux, Windows och Solaris från jigdos webbsida. För FreeBSD installerar du från /usr/ports/net-p2p/jigdo eller hämtar paketet med pkg_add -r jigdo. För andra installationsalternativ (binärer för Windows, source), se jigdos webbsida.
- Kör skriptet jigdo-lite. Det kommer be dig om adressen till en ”.jigdo”-fil att använda. (Du kan även ange den adressen på kommandoraden om du så önskar.)
- Välj den ”.jigdo”-fil du vill hämta från en av platserna nedan, och ange dess adress när jigdo-lite ber om det. Varje ”.jigdo”-fil motsvarar en ”.iso”-fil (usb-/cd-/dvd-avbildning).
- Om du kör programmet för första gången trycker du bara Return vid frågan ”Files to scan”.
- Vid frågan ”Debian mirror” anger du antingen http://deb.debian.org/debian/ eller http://ftp.XY.debian.org/debian/, där XY är tvåbokstavskoden för ditt land (till exempel se, fi, no, dk, uk, us, se den aktuella förteckningen över tillgängliga ftp.XY.debian.org-platser).
- Följ instruktionerna som ges av skriptet. Om allt fungerar som det skall kommer skriptet till slut att beräkna en kontrollsumma för den genererade avbildningen och berätta att denna summa motsvarar originalavbildningens.
För detaljerad steg-för-steg-information om hur detta fungerar, se Debians mini-HOWTO för jigdo. Dokumentet beskriver även jigdos avancerade funktioner, som att uppgradera äldre versioner av en usb/cd/dvd-avbildning till den aktuella versionen (genom att endast hämta det som har ändras, inte hela den nya avbildningen).
När du väl har hämtat avbildningarna och skrivit ned dem till usb/cd/dvd bör du läsa de detaljerade instruktionerna om installationsprocessen.
Officiella avbildningar
Officiella jigdo-filer för den stabila
utgåvan
Se till att läsa dokumentationen innan du installerar. Om du bara tänker läsa ett dokument innan du installerar, se vår installationshjälp, en snabb genomgång av installationsprocessen. Dessutom finns följande nyttiga dokumentation:
- Installationsguide, de detaljerade installationsinstruktionerna.
- Dokumentation för Debian-installer, bland annat vanliga frågor med svar.
- Errata för Debian-installer, en förteckning över kända problem i installationsprogrammet.
Officiella jigdo-filer för uttestnings
-utgåvan
Sök i innehållet i CD-avbildningar
Vilken usb-/cd-/dvd-avbildning innehåller en specifik fil? Nedan kan du söka i filförteckningen i en mängd olika USB/CD/DVD-avbildningar. Du kan ange flera ord, varje ord måste stämma mot en delsträng i filnamnet. Du kan t.ex lägga till ”_i386” för att begränsa resultaten till en viss arkitektur. Lägg till ”_all” för att se paket som är identiska för alla arkitekturer.
Vilka filer ingår i en specifik avbildning? Om du behöver en förteckning över samtliga filer en specifik Debian USB/CD/DVD innehåller, kolla på avbildningens motsvarande list.gz-fil på cdimage.debian.org.
Ofta ställda och besvarade frågor
Hur får jag jigdo att använda min mellanserver (proxy)?
Öppna filen ~/.jigdo-lite (eller jigdo-lite-settings.txt för Windowsversionen) i ett textredigeringsprogram och leta på raden som börjar med ”wgetOpts”. Följande flaggor kan läggas till på denna rad:
-e ftp_proxy=http://LOKAL-MELLANSERVER:PORT/
-e http_proxy=http://LOKAL-MELLANSERVER:PORT/
--proxy-user=ANVÄNDARE
--proxy-passwd=LÖSENORD
Du skall självklart skriva dit riktiga värden för din mellanserver. De sista två flaggorna är endast nödvändiga om mellanservern kräver lösenordsautentisering. Flaggorna måste läggas till i slutet av wgetOpts-raden, före det avslutande '-tecknet. Alla flaggor måste skrivas på samma rad.
Alternativt kan du under Linux även ange miljövariablerna http_proxy och ftp_proxy, till exempel i filen /etc/environment eller ~/.bashrc.
Blä! Skriptet stannar med ett fel – har jag hämtat alla dessa megabyte till ingen nytta?!
Detta skall naturligtvis Inte Hända(tm), men av olika orsaker kan du hamna i en situation där du har en stor ”.iso.tmp”-fil som redan har genererats och jigdo-lite verkar ha problem och talar vid upprepade tillfällen om för dig att försöka återstarta överföringen. Det finns flera saker att testa i detta fall:
- Starta om överföringen genom att trycka Enter. Kanske kunde några av filerna inte hämtas på grund av att något tog för lång tid, eller andra övergående fel – ett nytt försök kommer att göras att hämta saknade filer.
- Försök med en annan spegel. Vissa Debianspeglar kan vara något ur synk – kanske har en annan spegel fortfarande filer som tagits bort från den du angav, eller har redan uppdaterats med filer som ännu inte finns på din.
- Hämta de de saknade delarna av avbildningen med
rsync.
För det första måste du ta reda på den korrekta rsync-URL:en för den
avbildning du hämtar:
Välj en server som tillhandahåller rsync-åtkomst till de
stabila eller
uttestnings-avbildningarna,
och avgör sedan korrekt sökväg och filnamn.
Kataloglistningar kan hämtas med kommandon på formen
rsync rsync://cdimage.debian.org/debian-cd/
Ta sedan bort filändelsen ”.tmp” från jigdo-lites temporärfil genom att byta namn på den, och ge både fjärr-URL:en och det lokala filnamnet till rsync: rsync rsync://server.org/sökväg/binary-i386-1.iso binary-i386-1.iso
Du kan även använda flaggorna --verbose och --progress hos rsync för att få statusmeddelanden, och --block-size=8192 för att öka dess hastighet. - Om allt annat misslyckas är dina hämtade data fortfarande inte förlorade: Under Linux kan du slingmontera .tmp-filen för att nå de paket som redan har hämtats och återanvända dem för att generera en avbildning från en nyare jigdo-fil (såsom senaste veckans ögonblicksbild från uttestningsversionen om den misslyckade hämtningen även den var en ögonblicksbild). För att göra detta ger du följande kommando som root i katalogen där den misslyckade hämtningen gjordes: mkdir mnt; mount -t iso9660 -o loop *.tmp mnt. Därefter startar du en ny hämtning i en annan katalog och anger sökvägen till mnt-katalogen vid frågan om ”Filer att söka av”.